Задържаха престъпна група за незаконно придобиване на 23 имота за над 300 хиляди лв. След акция на СДВР и Специализираната прокуратура беше задържана престъпна група от 10 души за извършени имотни измами. Това съобщи Флаш нюс.

На 4-ма от тях са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа, останалите 6-ма – за 24 часа. Всичките са сериозен криминален контингент, заяви старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Полицията е действала по сигнал, получен преди 7 месеца за група, която неправомерно е придобивала имоти.

Става въпрос за около 23 имота на територията на Столична община за над 300 хиляди лева.

Принципът, на който са действали измамниците е бил да вкарват в заблуждение собствениците на имоти, като са използвали тяхната неопитност.

В част от сделките са подготвяни свидетели за лъжесвидетелстване пред нотариус, в друга част от сделките имотите са придобивани с неистински документи.

В престъпната група е участвал и бивш нотариус, който е с отнети права.

Той е използван за консултации за документи, които е трябвало да бъдат подготвени за конкретните сделки, както и е давал насоки при кой нотариус да отидат останалите лица в схемата.

Имотите са прехвърляни на други лица и фирми, за да се прикрие на кой собственик

е реално имота.

При 9 имота е предотвратено неправомерно прехвърляне.

Потърпевшите са самотни хора, някои и с психични проблеми, които реално не са осъзнавали какво се случва.

Няма данни действащ нотариус да е участвал съзнателно в имотните сделки, уточни старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Предстои по-късно днес да се гледат мерките за задържане на участниците в престъпната група.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;