Американската администрация явно разбира лошите переспективи на енергийния пазар и е готова да окаже още по-силен натиск върху руските проекти, за да лансира втечнения газ, с който САЩ така отчаяно се опитват да търгуват с Европа.

Това показва проектът за разширения закон за въвеждането на антируски санкции «Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019», който е публикуван от пресслужбата на Конгреса на САЩ.

Инициатори на проекта са представителите на Републиканската партия Линдси Греъм и Кори Гарднър, а също демократите Боб Менендез, Бенджамин Кардин и Джинн Шейхин.

В основата на документа са останали точките, разработени и утвърдени още през миналата година, макар и с  неголеми изменения.

Авторите на проекта предлагат да се забранят сделките с новия суверенен дълг на Русия с продължителност над 14 дена.

Ограничението ще започне да действа три месеца след утвърждаването на закона.

То ще засегне тези финансови институции на Русия, които, според президента ан САЩ, уж били оказвали подкрепа на «руската намеса» във вътрешните работи на други страни.

Но по-важни са пасажите относно ограничителните мерки върху руските СПГ-проекта зад граница, чийто вложения надвишават 1 милион долара или 5 милиона в рамките на година.

В документа няма нито дума за «Северен поток-2».

Заедно с това сенаторите слагат своеобразни «санкции» и върху президента на САЩ Доналд Тръмп.

Неговата критика на НАТО и заплахите да излезе от алианса ги принудиха специално да напишат в законопроекта страната да няма правото да напусне НАТО без одобрението на Сената.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;