Русия работи с всички страни, които са загрижени от силовото решаване на ситуацията във Венецуела, а също разчита, че привържениците на Устава на ООН страни ще застанат против методите на САЩ в регионите на Южна Америка. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.
Лавров рассказал о новой доктрине США в Южной Америке

  • «Внимателно следим съобщенията за това, което реално се случва във Венецуела.

  • Виждаме как се предприемат абсолютно безпардонни опити да се създаде изкуствен повод за военна намеса», каза министърът на пресконференцията след срещата на главите на МВнР на Русия, Индия и Китай.

  • Той отбеляза, че подготвянето на американска военна техника и подготовката на специални части — това е потвърждение за заплахата от страна на Вашингтон.

Лавров добави, че при опитите със сила да се достави във Венецуела хуманитарен товар се е разчитало на жертви, което е можело да стане повод за военна намеса.

«Това, че Вашингтон, заявявайки публично, от устата на членовете на ръководстово, че дните на президента на Венеуцела Николас Мадуро са преброени, в прав текст посочва, че следващи по реда ще бъдат Куба и Никарагуа.

Т.е. Доктрината Монро — че американците не трябва да пускат никого в Южна Америка.

Дори тази доктрина бледнее пред настоящата, която се формира пред очите ни и която всъщност означава, че американците узурпират правото да използват сила, където си поискат, за да свалят режимите, които по едни или други причини не ги устройват», подчерта главата на руското МВнР.

По-рано съобщихмеследното: Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за възможната употреба на сила във Венецуела подкопава основите на международното право, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на речта си в Киргизско-руския славянски университет.
Лавров: слова Трампа о военном сценарии в Венесуэле подрывают международное право

  • «САЩ не скриват, че искат да сменят режима на всяка цена.

  • Вчера Тръмп каза, че е оставил като възможен варианта за военна намеса.

  • Това подкопава всички основи на международното право», заяви Лавров.

По-рано Тръмп заяви, че не изключва възможността да използва Въоръжените сили на САЩ във Венецуела.

От Каракас осъдиха думите му. Както отбеляза официална Венецуела, подобни изявления потвърждават, че Вашингтон стои зад опита за държавен преврат в страната.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;