Инвеститорите показват малко по-голяма загриженост за целостта на еврозоната в последното месечно проучване, проведено от компанията Sentix, но въпреки това рискът от разпадане на единния валутен блок все още не е висок.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), нарасна през февруари до 9,8% от 8,8% месец по-рано, но като цяло остава около негово средно ниво от последните 18 месеца. Проучването на Sentix беше проведено сред хиляда индивидуални и институционални инвеститори в периода между 21-ви и 23-ти феврури и предполага, че 9,8% от анкетираните се опасяват, че еврозоната може да се разпадне през следващите 12 месеца.

Проблемната страна-членка на еврозоната продължава да бъде Италия, като нейният EBI подиндекс се покачи до 7,7%. В същото време EBI индексът на Гърция, която от много години насам беше в центъра на финансовата и икономическа криза, е на стойност от едва 3,3% и не представлява повод за загриженост.

                                                       Графика на индексите EBI на еврозоната и на Италия

Снимка

Снимка

 

Индексът Euro Break-up на Sentix нарасна до рекорден връх от цели 73% през юли 2012-а година (по време на пика на дълговата криза в еврозоната), а неговото рекордно дъно от 6,3% беше достигнато през април 2018-а година.

Фундаменталната картина, отчетена при последното проучване на Sentix, обаче показва стабилност в рамките на цялата еврозоната, която почти не се е променила през последните седмици.

Въпреки че вероятността за разпадане на еврозоната се повиши леко с 1%, това все още не води до заключение за наличието на нова сериозна фаза на несигурност, тъй като сегашната стойност на EBI индекса от 9,8% е около средното ниво за последните 18 месеца. Позитивен факт, според най-новото проучване на Sentix, е че настоящата дискусия около Брекзит няма никакво отрицателно въздействие върху стабилността на еврозоната.

Дори напротив, може да се създаде впечатлението, че инвеститорите в региона на единната валута са убедени в по-силната политическа воля за запазване «на всяка цена» на целостта на останалата част от Европейския съюз с оглед на драмата около оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Тагове: ; ; ; ; ;