Trump Kim Summit

Снимка: AP

    На журналистите от САЩ, отразяващи посещението на американския президент Доналд Тръмп във Виетнам, тази сутрин в последната минута беше наредено да напуснат хотела си в Ханой заради друг виден гост, предаде ДПА. Това съобщи БТА.

Часове преди севернокорейският лидер Ким Чен-ун да пристигне в «Мелия Ханой» — същия хотел, където са настанени американските журналисти, на новинарите от САЩ беше казано да се изнесат. Това предизвика объркване сред журналистите, които трябваше спешно да си търсят нова база, откъдето да предават за срещата на върха.

Решението за преместване на американските журналисти бе обявено от виетнамското министерство на външните работи. Това накара главния кореспондент на Си Ен Ен за Белия дом Джим Акоста да напише в Туитър:

«Изритват американската преса от хотела, където в продължение на дни организирахме мястото си за работа.»

Неговият колега от Си Ен Ен Уил Рипли се оплака:

«Ким Чен-ун продължава да командва, независимо дали в Северна Корея, или във Виетнам. САЩ искаха срещата на върха да е в Дананг, където тайните служби вече бяха дали разрешение във връзка с форума на АТИС, Ким искаше Ханой.»

Рипли добави, че ако Ким бе летял със самолет, е щяло да има много по-малко железопътни и сухопътни проблеми, но той е настоял да пътува с влак. «Сега и това…», каза журналистът и обяснява, че журналистите са разполагали само с час, за да изнесат техниката и личните си вещи.
Репортерът на в. «Вашингтон пост» Джон Хъдсън също обвини за преместването им в последната минута Ким, който очевидно не желае американската преса да е в неговия хотел.
Американските журналисти бяха прехвърлени на няколко пресечки от хотела в международния медиен център.
Около 3000 чуждестранни журналисти са се регистрирали за отразяване на срещата на върха, съобщи виетнамското външно ведомство.

Източник: Ханой

Тагове: ; ; ; ; ;