САЩ са едни от най-важните играчи в света. Това е страна, решаавща съдбите на цели държави, но само един напълно случаен инцидент демонстрира уязвимото място на толкова уж могъщата държава.

Това се казва в материала на Science Alert.

Авторът на статията споделя за случилото се преди година изключително и едновременно с това страшно събитие.

Примерно около 8 часа сутринта на 13 януари 2018 година хавайците са наблюдавали по телевизионните си канали, в радиофера, в смартфоните си и дори в рекламите си предупреждение за ядрен удар.

Както по-късно се изяснило, тревогата била лъжлива и свързана с дефект на системата, но сутринта никой не знаел за това. Така започнала масовата паника.

Какти пише изданието, хавайците правели каквото си поискат, но не следвали правилата на гражданската отбрана.

Те се надявали да се скрият от изпепеляващата взривна вълна в баните си.

Значителната част от хората изпращали съобщения до близките си, за да се сбогуват с тях завинаги.

За 1 час и 16 минути след обявяване на тревогата жителите на острова публикували няколко хиляди съобщения, в това число в социалните мрежи.

Много жители дори демонстрирали недоверие към опровержението на правителството.

Всички публикации били анализирани от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, но резултатите от изследванията се оказали притеснителни.

Както се изяснило, американците абсолютно не знаят какво да павят в екстремна ситуация, те са отвикнали от учебните тревоги, а постоянният достъп до моменталния обмен на информация мрез месинджъри или социалните мрежи само влошавали ситуацията в пъти, пораждайки огромна паника сред населението.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;