В Синодалната палата днес се състоя среща между патриарх Неофит и  Владимирския и Суздалски митрополит Тихон от Руската православна църква, който е на посещение у нас във връзка с празника на св. Серафим Софийски. Това съобщиха от Българската патриаршия. Това съобщи БТА.

Митрополит Тихон е изразил своята радост от посещението си в България, като е предал и поздрави от името на Негово светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Патриарх Неофит е благодарил за оказаното внимание, като е допълнил и традиционно добрите взаимоотношения с Руската православна църква.

В срещата са участвали също Неврокопският митрополит Серафим, Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ, Белоградчишкият епископ Поликарп — викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Васиан — предстоятел на храма-подворие «Св. Николай Мирликийски» в София.

Високопреосвещеният Владимирски и Суздалски митрополит е изразил своите благодарности и към Високопреосвещения Великотърновски митрополит Григорий, който му е оказал топло гостоприемство при посещението му във Велико Търново, както и благодарности към Величкия епископ Сионий за посрещането в Троянския манастир, където митрополит Тихон е отслужил и панихида за патриарх Максим.

На срещата митрополит Тихон е споделил и духовната си радост от възраждането на православния живот в Русия, като е допълнил колко храмове и манастири са били обновени, открити и осветени през последните години.

Приемът в Синодалната палата е завършил с взаимни благопожелания и с надежда за бъдещи срещи. Разменени са били и подаръци.

Тагове: ; ; ; ; ; ;