25 февруари 2019-Нюз Фронт.

От време на време Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ)  разсекретява архивите си и ги публикува в отворен достъп на обственият си уебсайт.

Поредната порция такива документи е разсекретена в края на януари 2017 година. Част т архивите се отнасят до отношенията на ЦРУ с Организацията на украинските националисти (ОУН), известни още като „бандеровци“, и по-общо с украинското националистическо движение като такова, което американското разузнаване възнамерява да използва срещу Кремъл и комунистическата идеология.

Разсекретените документи от «украинското портфолио» се отнасят за периода от края на 1940-те до началото на 90-те години.

 

 

 

Документи от разсекретени архиви на ЦРУ. Съобщение за взривяването от страна на бунтовниците на украинската въстаническа армия в Лвов и Корсун-Шевченко. Районът е наводнен, има много жертви сред населението.

 

 

 

 

Колко е плащало ЦРУ на украинските националисти и каква работа е трябвало да вършат?

Кой разобличава американските агенти в сътрудничество с нацистите?

 

В публикувания архив на ЦРУ има голямо разнообразие документи, повечето от които не предизвикват интерес, и като цяло не е ясно защо е трябвало да бъдат подпечатани като „секретни”, а след това да бъдат «разсекретени” .

Сред тези документи са прес-файлове, директории, различни статистически масиви, които винаги са били обществено достояние.

Дори в архива има свръх „секретна” колекция от шеги и вицове от СССР.
Ето един от тях: Американецът казва на руснак, че без проблем може да отиде пред Белия дом и да вика: «По дяволите, Рейгън!»
Има обаче документи в поредицата от тези публикации, които са наистина забележителни.
Например, оперативната информация на ЦРУ, която разказва за две терористични атаки срещу цивилна инфраструктура в Западна Украйна.

„През декември 1946 година диверсанти от украинската бунтовническа армия (УПА) взривиха електроцентрала в Лвов. Градът получава електричество от Тернопол. МВР обявява сериозна заплаха от терор в Лвов и предградията му.

Два дни по-рано ВЕЦ Корсун-Шевченко е взривена. Акцията е проведена от бойци на УПА. Експлозията и последвалите наводнения довеждат до наводняването на целия регион. Има много жертви сред населението ”, се казва в доклада.

 

Украински националисти за един милион долара

 

 

Финансовите документи от петдесетте и шестдесетте години за дейността на ЦРУ не се разкриват. В докладите за седемдесетте години цифрите са презаписани и замазани.

Понякога обаче отделните суми все още се виждат.

Така в удостоверението, което обобщава резултатите от вътрешния одит на разходите за операция за периода от 1 октомври 1978 г. до 31 март 1981 г., се отбелязва, че през това време са изразходвани 1,363,170 долара.

През юни 1985 година Счетоводната камара на САЩ публикува доклад за лица, които са сътрудничили с нацистите, а след това са се прехвърлили в Щатите и вече там са сътрудничили с различни американски правителствени агенции.

Тоест, от всичко това можем да си направим извода, че «ръката на САЩ» десетилетия е подготвяла възраждането на фашистката идеология в Украйна, изпълняването на държавния преврат, който всички наблюдавахме през 2014 година, идването на кървавият Порошенко и започване на войната.

И всичко това днес, не е просто стечение на обстоятелствата, а последствия от действията на американските служби, които упорно разработват план, според който да се приближат максимално близо до Русия. А Украйна в този план е просто инструмент…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;