Външният министър Екатерина Захариева и колегата й от Северна Македония Никола Димитров
Снимка: БГНЕС

«Надявам се през декември Република Северна Македония да е пълноправен съюзник в НАТО».

Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева след среща с външния министър на страната Никола Димитров, който е на официална визита в София. Захариева изрази и надежда югозападната ни съседка да започне преговори за членство в Европейския съюз през юни.

Това е първата визита на Никола Димитров в България, след като бе прието новото име на страната.

«Ние отворихме нова страница в историята», заяви Димитров и благодари на България за подкрепата. 

В началото на месеца, когато постоянните представители на страните от НАТО ратифицираха протокола за присъединяването на Република Северна Македония към Пакта, той беше категоричен:

«Ние излязохме от застоя и започнахме да ходим напред и ще продължим да вървим напред». 

България беше една от първите държави, чийто парламент ратифицира протокола, а вицепремиерът Екатерина Захариева тогава заяви:

«Скорошното членство на Република Северна Македония в Алианса ще ни направи съюзници, способни да участват в решаването на глобални регионални проблеми».

Никола Димитров ще бъде приет и от държавния глава Румен Радев, който е убеден, че членството в НАТО е ключово за Северна Македония:

«Истинският бизнес, който иска да инвестира дълготрайно, живо се интересува от сигурността». 

Пред България и Северна Македония стои предизвикателството за съдържанието на учебниците по история. Най-труден за постигане ще бъде компромисът за периода около Втората световна война.

«Тъй като е много силно идеологизирана интерпретацията на това време в сегашната Република Северна Македония, разбира се», заяви в интервю за предаването «Събота 150» проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената комисия от учени от България и Северна Македония.

Тагове: ; ; ; ;