В САЩ републиканските законодатели в мнозинството си са единодушни в острата си критика спрямо критиката Николас Мадуро, докато демократите са разделени относно ролята на Съединените Щати в разрастващия се конфликт като някои от тях се обявяват против по-директна конфронтация. Това съобщи БНР.

Един от най-активните американски законодатели по темата е сенаторът-републиканец Марко Рубио. В събота през деня в «Туитър» той публикуваше последни информации от случващото в региона, като в един момент призова за молитва.

Подобно на Рубио повечето републиканци заклеймяват остро управлението на Мадуро, макар и да не изразяват гласно мнението си.

Междувременно съветникът по национална сигурност Джон Болтън написа в «Туитър», че Мадуро е отговорил на доставките на хуманитарна помощ с „дегизирани бандити, убиване на цивилни и изгаряне на камиони, превозващи силно необходимите храна и медикаменти.“

Болтън също намекна, че САЩ могат да наложат още санкции и окуражи армията да мине на страната на признатия от Америка и от още около 50 държави за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който в понеделник от Колумбия се очаква да изрази още веднъж подкрепата на САЩ за Гуайдо, показа солидарност с опозицията с думите „Ние сме с вас.“

При демократите няма единна позиция по политическата криза във Венецуела. Докато някои подкрепят идеята за смяна на управлението, други предупреждават срещу действия, които могат да доведат до американска военна намеса там.

По-рано този месец Чък Шумър — лидерът на демократите в Сената, изрази подкрепата си за Гуайдо, а в събота съпартиецът му Бен Кардин е заявил, цитиран от «Вашингтон Поуст», че за момента администрацията на Доналд Тръмп се справяла както трябва със ситуацията, но в същото време Кардин се е обявил срещу използването на военна сила. Според някои военната намеса би помогнала на Мадуро да събере по-голяма подкрепа.

В редиците на демократите се спряга и идеята за дипломатическо решение, което да включва разговори между всички фракции.

Тагове: ; ; ;