Japan Okinawa Referendum

Снимка: AP

    На японския остров Окинава започна референдум, на който жителите трябва да решат въпроса за преместване на американската военновъздушна база Футенма, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Това съобщи БТА.

Местният губернатор Дени Тамаки се надява референдумът, който няма задължителна сила, да покаже на централните власти какво мислят местните жители за плана на правителството да остави базата в пределите на Окинава. Сегашният план на правителството в Токио е базата да бъде преместена в слабонаселен район в северната част на острова.

Според правилата за референдумите, ако избирателната активност надхвърли 25 на сто, губернаторът ще трябва да отчете резултатите при сформиран на политиката си. Те обаче не са задължителни за централното правителство, защото гласуването не обхваща цялата страна, отбелязва ТАСС.
Преговорите за преместване на базата Футенма се водят от 1995 г., когато изнасилването на 12-годишно момиче от американски военнослужещи предизвика изблик на обществено възмущение, припомня АП. Освен това базата отдавна е критикувана като опасна, защото се намира в населено място.

Тагове: ; ;