Испания - ПЕС - конгрес - Сергей Станишев

Снимка: БТА

Мадрид, 23 февруари /Спец. кор. на БТА Теодора Цанева/
Манифестът на Партията на европейските социалисти е план за бъдещето на Европа — свободна, демократична, справедлива и солидарна. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на втория ден на конгреса в Мадрид, на който ще бъде приет манифестът за европейските избори, озаглавен «Нов социален договор за Европа». Това съобщи БТА.

На форума присъства испанският премиер и лидер на Испанската социалистическа партия Педро Санчес, който е и домакин на конгреса. Тук са и премиерите на Португалия и Швеция, както и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс.

«Всички от нашето семейство са много доволни от този манифест. Вчера вечерта имахме вечеря на лидерите, която продължи до полунощ, и всички са на мнение, че той не е просто декларация за намерения, това е план за бъдещето на Европа», коментира Сергей Станишев пред български журналисти.

В началото на изказването си на конгреса Сергей Станишев благодари на испанския премиер Педро Санчес за топлото посрещане в Мадрид и за това, което е направил за Испания и за Европа през последната година. Той пое риска да изведе хората на Испания от отчаянието и да даде перспектива и надежда, той възвърна оптимизма, отбеляза Станишев.

Президентът на ПЕС изрази притеснение от действията на Народната партия и дясноцентристката «Сиудаданос» в Испания, които «избелват» образа на екстремната десница, дават й нова легитимност. «Те са готови за свещен съюз с дявола», подчерта Станишев по повод предстоящите предсрочни избори в Испания на 28 април.

Станишев разказа, че вчера е имал възможност да види произведение на изкуството, което говори на целия свят — «Герника» на Пабло Пикасо. Стояхме хипнотизирани пред тази картина, но също така уплашени от болката и виковете на човешките жертви по време на войната, посочи той.

«Наша мисия е да не отстъпим пред национализма», заяви президентът на ПЕС. Според него европейските социалисти могат да спечелят предстоящите избори, ако са единни и останат близо до хората.

пес
Председателят на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман коментира, че са дошли в Мадрид да започнат социалната революция. Искаме Европа да бъде справедлива, свободна и устойчива и тази промяна започва от Мадрид, посочи той. Ще се борим за тази радикална промяна, описана в манифеста, тя започва с Педро Санчес, с Франс Тимерманс, добави Булман. /ТЦ/

Тагове: ; ; ;