Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайо би могло да бъде вербуван от американските разузнавателни служби в Сърбия преди 10 години по време на неговия стаж в тази страна. Това съобщи в петък заместник-председателят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Андрей Климов по време на посещението си в Белград, предават TACC и Агенция «Фокус».

«Между другото, според нашите данни, се оказва, че Гуайдо най-вероятно е бил вербуван от американците точно преди 10 години в Сърбия, когато е бил там на стаж», каза Климов, добавяйки че Гуайдо е бил на стаж към сръбската опозиционна организация „Отпор“. 

«И това не е слух, това е нещо, което ние по принцип проверихме,» каза сенаторът.

„Отпор“ е младежка организация, основана в Югославия през 1998 г. и играеща решаваща роля в свалянето на Слободан Милошевич.

Впоследствие лидерите й Сърджа Попович и Иван Марович създадоха Център за приложни ненасилствени действия и стратегии (CANVAS), който се занимава с прилагането на методите на Джийн Шарп за «ненасилствено сваляне на властта».

CANVAS е базирана в Белград и работи под егидата на Американската „Фрийдъм Хаус“ и Националния фонд за демокрация (NED), като спонсори са Фондация Рокфелер, Фондация Сорос, Международния републикански институт, Института „Айнщайн“ и други.

На базата на CANVAS се провеждат обучения за «млади лидери» от страните от Източна Европа и Близкия Изток, Южна Америка и Африка.

Смята се, че стажувалите в центъра активно участват в организирането на цветни революции в Украйна, Грузия, Ливан, Унгария, Египет и други.

По-рано посланикът на Венецуела в Москва Карлос Рафаел Фария Тортоза заяви на заседание на работната група на временната комисия на Съвета на федерацията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намесата във вътрешните работи на Руската федерация, че лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайо е бил вербуван от Съединените щати преди 10 години.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;