В най-близко време американската администрация ще разгърне своята «машина за демокрация» минимум над още две независими държави, освен Венецуела, чийто правителства не се харесват на САЩ.

Съответното изявление направи главата на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео в интерю за телевизионния канал «Telemundo».

Според държавния секретар, «възстановяването на демокрацията» в другите страни става първостепенна задача за президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия апарат, макар именно той в предизборната си кампания да обеща да се намали намесата на Щатите в света, за да се акцентира върху средностатистическия американец.

«Да, екипът на Тръмп ще продължи да реализира смяната на властта не само във Венецуела, но и в Никарагуа и в Куба», увери Помпео.

Той подчерта, че поликата на администрацията на Тръмп «се различава от политиката на предшествениците му».

Разликата, според него, се заключава в това, че Вашингтон «счита, че някои правителства за жестоки към народите си».

«САЩ под ръководството на Тръмп щатетелно работят над това във Венеуцела и другите страни да бъдат постигнати положителни резултати. Искам да вярвам, че в тези страни хората ще осъзнаят, че диктатурата, която им е натрапена, не е необходимост…, че те могат да имат друг живот и да положат за това усилия, воля и хуманни стремежи, за да постигнат положителни резултати във Венецуела, Никарагуа и Куба».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;