France Farm Fair

Снимка: AP

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани за «преосмисляне» на общата аграрна политика в Европейския съюз с цел да се гарантира «продоволственият, екологически и индустриален суверенитет» на европейския континент, предадоха Франс прес и ТАСС.  Това съобищ БТА.

Агенциите цитират слово на държавния глава при откриването на 56-ото Международно селскостопанско изложение в Париж.

«Аграрна Европа е застрашена днес от външни» и «вътрешни» заплахи, заяви френският лидер, който призова за единство и подчерта, че без общата аграрна политика «европейските потребители не биха разполагали с достъпни и качествени храни».
Президентът прикани по-специално да бъдат създадени «европейски комплекси» за производство на селскостопанска продукция с оглед включването им в «логистичната, складова и информационна» система на континента.

Трябва да дефинираме европейски стратегии за всички тези комплекси един по един, да работим заедно и да не се конкурираме, добави той.
Според Макрон европейското селско стопанство може да се пребори с конкуренцията на гиганти от бранша като Русия, Китай и САЩ, като заложи на качеството и възприеме стратегия на «сегментиране и диверсификация», избягвайки «убийствената конкуренция чрез най-ниски цени».

Френският президент прикани европейските селскостопански производители да станат «първите активисти на екологичния преход».

«Съществено място» в новата обща аграрна политика на ЕС трябва да заеме околната среда — по-специално да бъдат възмездявани стопаните за усилията, полагани с цел опазването й, заяви Макрон пред младежи от европейски учебни заведения с профил селско стопанство.

Европейската младеж започна тези дни акции срещу затоплянето на климата — «това е същата онази младеж, която се обединява, за да храни Европа», отбеляза френският лидер.
В изложението участват близо 1400 производители на селскостопанска продукция. Очакват се стотици хиляди посетители — миналогодишната изложба бе разгледана от 670 000 души.

Тагове: ; ; ; ; ;