Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса заяви пред репортери, че на среща снощи около 60 страни са подкрепили кампанията на Каракас да пропагандира принципите от Устава на ООН за ненамеса във вътрешните работи на други страни и противопоставяне на заплахи за употреба на сила. По думите на Ареаса Венецуела и тези страни са излезли със седем инициативи и действия, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

Ареаса не даде подробности за срещата с тези страни, която се състоя в ООН при закрити врати, но заяви, че генералният секретар на ООН Антониу Гутерип, Съветът за сигурност, Общото събрание и неговият председател, както и Съветът на ООН по правата на човека «ще трябва да предприемат действия».

Сред разглежданите действия е предложено писмо до Гутериш, което Венецуела разпространи сред 46 страни миналата седмица и в него тя изразязи «сериозно безпокойство» от това, което определи като «заплахи за употреба на сила», отправени й в нарушение на Устава на ООН.

Ареаса каза, че очаква «някои новини» през новата седмица, след като дипломатите обсъдят предложените инициативи със своите правителства.

Сред страните, които присъстваха на срещата с Венецуела в ООН, бяха Русия, Китай, Иран, Северна Корея, Сирия, Южна Африка и Боливия.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че на срещата всички били много обезпокоени, че днес по време на опита на опозицията да достави хуманитарна помощ може да стане нещо, «което може да отключи непредсказуеми събития».

Небензя каза, че Русия е готова да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, в случай че САЩ извършат агресия срещу Венецуела при доставката на хуманитарната помощ, предаде ТАСС.

Ареаса заяви, че е готов да преговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, както и че венецуелското правителство няма да нарежда да се стреля по собствения му народ. Министърът каза последното във връзка с подготвяната за днес доставка на хуманитарна помощ.

Венецуелската Национална гвардия е използвала сълзотворен газ снощи срещу представители на коренното индианско население на Венецуела, съобщи вестник «Насионал», като се позова на депутата от венецуелския парламент Америко де Грасия.

По информация на изданието сблъсъците стават в малкия град Санта Елена де Уайрен, на 15 км от границата с Бразилия. Причината бил опит на местните жители да попречат на бойците на Националната гвардия да се придвижат към границата. В социалните мрежи се появиха снимки, на които се виждат барикади по пътища.

Източник: Каракас

Тагове: ; ; ; ;