Швейцария -  Румен Радев – посещение

Снимка: БТА

   За нас е важно Българо-швейцарска програма за сътрудничество да продължи и след 2019 г. и затова искам да благодаря на президента Маурер за неговата готовност да подкрепи следващ етап на програмата. Това каза президентът Румен Радев на пресконференция с швейцарския си колега Ули Маурер във военновъздушната база «Мейринген», където се състояха пленарните разговори между двете делегации и беше направена демонстрация с изтребители. Това съобщи БТА.

Президентът Радев благодари специално на швейцарската страна за изключително успешната, по думите му, Българо-швейцарска програма за сътрудничество, която започна от 2010 г. и приключва през настоящата година. Тя е особено ценна за нас не само с финансовата подкрепа, която е в размер на 72 млн. швейцарски франка, но и с експертизата и опита, които се внасят в такива важни области като сигурност, върховенство на закона, стабилност на реформите, борба срещу организираната престъпност, тероризма и корупцията, и най-вече в сферата на социалната интеграция и образованието, изтъкна Радев. Той напомни, че особено значими са успехите на двустранната програма в областта на дуалното обучение, обхванало хиляди български ученици и множество училища и фирми.

Президентът Радев анонсира и идеята при следващ етап на Българо-швейцарската програма да се мисли и за швейцарско-български център иновации в България, който да развива научни изследвания с подкрепата на Швейцария, така че младите ни учени, студенти и таланти не само да идват в Швейцария, но да могат да извършват такива изследвания в България при подходяща научна инфраструктура.

Разгледахме в детайли съотношението на проекта за дуалното обучение във финансово изражение спрямо другите, на фона на 72 млн. швейцарски франка той е за малко над 3 млн. франка, а неговата ефективност и значение са огромни, каза президентът Радев в отговор на въпрос. Искаме за следващия период, който ще работим да бъде внедрен в България, да разширим и финансовия дял и реалния обхват на системата за дуалното обучение, както и да говорим за привличане вече на университети и институти за висше образование , посочи Румен Радев.

Двамата са обсъдили и регионални проблеми като европейската перспектива на Западните Балкани, необходимостта от единна европейска система за убежище. Радев определи мястото на днешните разговори — авиобазата «Мейринген», като свързано със значението, което отдават двете страни за сигурността на общия им дом — Европа.

Тук също има голям потенциал да продължаваме сътрудничеството ни в програми за обмен на опит, съвместни учения, но и в бъдещи съвместни проекти в областта на отбранителната индустрия и наука, посочи президентът Румен Радев. Българският държавен глава коментира в отговор на въпрос, че е изключително впечатлен от професионализма на хората, които служат в швейцарските ВВС.
Обсъждахме и важна тема — за да бъде България пълноправен член на европейското семейство, продължаваме да водим борба срещу корупцията, каза Радев, който благодари на швейцарската страна за готовността да продължим да си сътрудничим в разкриването на банковата тайна, особено за лица в обхвата на новия антикорупционен закон в България.
Не се учудвайте, че се срещаме на такова необичайно място, това е реверанс към отличен летец и професионалист — българския президент, бяхме горди да му покажем швейцарската армия, решението се появи спонтанно, коментира на пресконференцията президентът Ули Маурер  мястото на днешните разговори.

Той каза, че контактите между двете държави са изключително интензивни, особено политическият обмен по време на българското председателство на Съвета на ЕС, с което България се e справила чудесно. Отношенията ни са многообразни, в икономически план биха могли да бъдат и по-активни, посочи Маурер, като добави, че са разговаряли по какъв начин тези отношения да се изразят в конкретни проекти. България проявява голям интерес към нашата дуална система на професионално обучение, има вече започнали проекти, за които има желание от българска страна да бъдат задълбочени, важна е възможността не само формално и административно да се общува, а да имаме този личен контакт, който имахме днес, каза швейцарският президент. Той посочи, че политиката с ЕС също е била фокус на разговора.

От своя страна президентът Румен Радев определи днешните разговори като израз на взаимното доверие, откритост и прагматизъм — отличителен белег на отношенията между двете страни. Радев изрази увереност, че посещението му и разговорите на високо политическо ниво днес ще дадат нов импулс във всички области от взаимен интерес.

Двамата президенти са обсъдили и нивото на търговско-икономическите отношения и възможностите за увеличаване на стокообмена и швейцарските инвестиции в България. Особено при малките и средните предприятия, иновациите и развитието на технологиите и информационните и комуникационните технологии, добави Радев.

Тагове: ;