Посолството на САЩ в Москва има намерение да отдели  $400 хиляди за Програма за подготовка на профилни специалисти в Русия.
США подготовят специалистов для популяризации своей культуры и политики в России

  • В рамките на програмата на САЩ в най-големите градове на Русия ще се проведат лекции и семинари по време на различни мероприятия: конференции, фестивали и професионални срещи.

«Програмата за подготовка на профилни специалисти активно ще съдейства за по-дълбокото разбиране на културата, обществото и външната политика на САЩ в контекста, обозначен от посолството и организациите-партньори, а също ще предостави  пространство за диалог между народите на двете страни», се отбелязва в документа.

Заедно с това, според материалите за гранта, реализирането на програмата «ще създаде условия за общуване на американските специалисти с широката руска аудитория».

Планира се за месец Русия да бъде посещавана до десет експерти.

Продължителността на пребиваването на спикерите на територията на страната зависи от броя на градовете, които се предполага да посетят, престоя им ще бъде от около два дена до две седмици.

Политологът-американист Михаил Синелников-Оришак заяви, че дадената инициатива може да бъде насочена към популяризацията на американските ценности в Русия.

«Когато страните са в нормални отношения, това може да се приветства.

Но ако те са в неприятелски отношения, то тук рискът да не се постигне взаиморазбиране се увеличава.

Тук става дума за влияние, за засилване на пропагандата, но  кому е нужно това — Русия знае много неща за САЩ.

Ние познаваме прекрасно и американската култура, а и всичко останало, нищо не сме забравили», каза експертът.

Освен това, американското дипломатическо ведомство планира да отдели  $650 хиляди за провеждането на мероприятия с участието на американски артисти и дейци на културата.

Грантовете ще се отделят за проекти в областта на музиката, хореографията, театъра и киното, а също в кулинарното изкуство.

В описанието на гранта се твърди, че неговата цел е укрепване на междуличностните връзки между гражданите на Русия и САЩ чрез взаимодействие в рамките на програмите.

В началото на декември 2018 година от САЩ заявиха за намерението си да «съдействат за укрепване на принципите на журналистическата етика» в Русия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;