Тереза МейПремиерът Тереза Мей се срещна снощи с бунтарите в кабинета си, които са против Брекзит без сделка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей е изправена пред най-сериозния бунт в кабинета следващата седмица след като стана ясно, че 25 министри и зам.-министри са готови да подадат оставки и да гласуват за отлагане на Брекзит, отколкото да се съгласят на Брекзит без сделка. Мей трябва да представи ревизираната си сделка за Брекзит в парламента на 26 февруари. Това съобщи БНР.

Ако Тереза Мей не изключи сценария за излизане от ЕС без сделка, я очаква бунт.

За да могат да гласуват обаче срещу решение на премиера, членовете на кабинета трябва да подадат оставки, иначе рискуват да бъдат уволнени.

Мей снощи направи опит за помирение с бунтарите от умерените кръгове като се срещна с тях.

В същото време лидерите на междупартийната група от противници и привърженици на Брекзит заявиха, че ще търсят алтернативи, ако ревизираната сделка на Мей не получи одобрението на Камарата на общините.

А от новата Независима група от напуснали партиите си депутати обявиха, че ще помогнат на Тереза Мей да остане на власт, ако се съгласи на нов референдум като във въпроса бъде включена и опцията за оставане в ЕС.

Евроскептиците в Консервативната партия обаче продължават да настояват за оставане на опцията „без сделка“, за да могат да оказват натиск в преговорите с Брюксел, по техните думи.

Тагове: ; ; ;