Съветникът на президента на САЩ по нацицоналната сигурност Джон Болтън заяви, че дните на управление на главата на Никарагуа Даниел Ортена са преброени.
Болтон заявил, что дни правления главы Никарагуа сочтены

  • «Режимът на Ортега осъди трима лидери на фермери на 550 години лишаване от свобода за участие в протестни акции през 2018 година, когато, както се съобщава, полицията е убила 300 активисти.

  • Както каза в понеделник президентът Доналд Тръмп, дните на Даниел Ортега са преброени и никарагуанският народ скоро ще бъде освободен», написа Болтън в  Twitter.

По-рано изданието The Hill съобщи, че, според думите на американския лидер Доналд Трмъп, «дните на социализма и комунизма са преброени не само във Венеуцела, но и в Никаракуа и Куба».

На 23 януари лидерът на венецуелсаката опозиция Хуан Гуайдо се самообяви за президент на страната.

Вашингтон призова президента на Венецуела Николас Мадуро да му предаде властта.

По-рано съобщихме:

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега заяви, че разполага с достатъчно доказателства за финансирането от страна на САЩ на вълните насилие в Никарагуа.

» Ние се сблъскахме с могъщ враг, който нахълта с оръжие в Никарагуа няколко пъти.

САЩ  продължават да се месят в делата на страната ни.

Никарагуа има доказателства за такова финансиране от страна на САЩ.

Чрез Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) и други американски организаци … постъпват милиони долари, които се насочват за «демокрация» в Никарагуа»- заяви президентът Ортега в интервю за телевизия  Euronews. 

 

Според мнението на Ортега, отделените пари всъщност се разпределят за съвсем други нужди.

» За дестабилизация на страната, провокиране на насилие и стимулиране на въоръжените действия на банди, които извършват престъпления в страната от 2007 година насам, когато ние взехме властта»- поясни президентът.

USAID обяви на 20 юли за отделянето на допълнителни 1,5 милиона долара за подкрепа на демокрацията и човешките права в Никарагуа. Помощта САЩ ще разпреля между организации на гражданското общество, защитници на човешките права, «независими» медии. Тези пари ще бъдат отделени допълнително към приблизително 10 милиона долара, които по-рано бяха одбрени от Конгреса на САЩ в рамките на бюджета на USAID.

Припомняме, че в Никарагуа вървят антиправителствени протести от април тази година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;