Перспективата за мир между Израел и палестинците все повече се отдалечава с увеличаването на насилието и радикализма, и рискът от война продължава да нараства. Това предупреди вчера специалният координатор на ООН за
близкоизточния мирен процес Николай Младенов, цитиран от АП. Това съобщи БТА.

Отдалечава се и перспективата за постигане на споразумение на базата на принципа на две държави, заяви Младенов пред Съвета за сигурност на ООН.

«Необходимо е на първо място и преди всичко, лидерство и политическа воля за промяна», каза Младенов. Той подчерта, че лидерите трябва да повярват, че мирът е възможен чрез преговори и че лидерите и международната общност трябва да подкрепят израелците и палестинците в постигането на мирна сделка, основана на решения на ООН и двустранни споразумения.

По думите на Младенов международната общност трябва също да разбере, че «по-слабата страна — палестинският народ, който живее под окупация от над 50 години — се нуждае от нашата подкрепа повече отвсякога».

«За съжаление, едностранните мерки, продължаващото насилие, финансовият натиск и липсата на напредък към мир причиняват тежки страдания на палестинското общество и подкопават основите на мира», отбеляза специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

Тагове: ; ; ; ;