Австрия е заинтересована да има надеждност в енергоснабдяването и ще продължи да лансира изграждането на газопровода «Северен поток-2». Това заяви канцлерът на Австрия Себастиян Курц след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон.
«Тръмп ясно каза, че САЩ са против този проект, ние и без това знаем това.
Ние сме за този проект, защото сме заинтересовани енергоснабдяването в Австрия да бъде надеждно», каза Курц в интервю за  ORF.

Той добави, че Австрия и в бъдеще ще купува газ от Русия.

«Нямаме проблем да купуваме газ от САЩ, но до момента цената на Русия е по-добра, отколкото тази на САЩ.

Русия е по-привлекателна за нас като партньор по този въпрос», добави Себастиян Курц.

На 20 февруари Курц и Тръмп проведоха среща в Белия дом.

През януари федералният канцлер на Австрия Александър ван дер Белен подложи на критика политиката на Вашингтон относно изграждането на газопоровода «Северен поток-2» и иранската ядрена сделка.

По-рано съобщихме:

Поетапната отмяна на антируските санкции  при наличието на прогрес в изпълнението на Минските споразумения е целесъобразна, твърди канцлерът на Австрия Себастиян Курц в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«ЕС трябва да настоява за прогрес в украинския конфликт, за реализирането на Минските споразумения. В случай на прогрес е желателна да се отменят санкциите стъпка след стъпка, за да се създадат стимули за по-нататъшно подобряване на ситуацията, за които по-рано говори президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер», каза австрийският лидер.
Курц подчерта, че «в Европа може да има мир само с Русия» в качеството й на партньор, а не в качеството на опонент.
Отношенията между Русия и Европейския съюз се влошиха на фона на украинската криза.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;