Съвместната компания на руския гигант «Газпром» и сръбската «Сърбиягаз», «Газтранс», която отговаря за изпълнението на проекта за изграждане в Сърбия на тръбопровода от границата с България до границата с Унгария, в момента е в процес на получаване на разрешение да започне строителните работи. Това обяви «Газпром» в прессъобщение след среща на ръководителят на «Газпром» Алексей Милер със сръбския президент Александър Вучич в Белград, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.

Двете страни са отчели увеличение в износа на руски газ в Сърбия. По предварителни данни от 1 януари до 19 февруари обемът на доставките е нараснал с 8,8 процента в сравнение със същия период на миналата година. През 2018 г. «Газпром» е доставил в Сърбия 2,15 милиарда кубически метра газ, което е с 1,2 процента повече, отколкото през 2017 г. (2,12 млрд. куб. м).

Въпросът за възможно удължаване на «Турски поток» до Сърбия беше един от ключовите въпроси на преговорите между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Вучич на 17 януари.

Путин каза, че Москва е готова за подобен проект и може да инвестира около 1,4 млрд. долара в развитието на сръбската инфраструктура за прокарване през тази страна на разклонение от газопровода.

Предполага се, че сръбският участък от «Турски поток» ще тръгва от град Зайчар на границата с България и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош.

«Турски поток» предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората — страните от Южна и Югоизточна Европа.

«Газпром» разглежда като потенциални пазари Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;