Снимка: БГНЕС

Още тази година гражданите на Русия ще усетят промяна към по-добро. Това обяви руският президент Владимир Путин, който отправя годишното си послание към двете камари на парламента. В обръщението си държавният глава очертава стратегическите насоки за развитие на страната в краткосрочна перспектива. Това съобщи БНР.

Под аплодисментите на депутатите от Държавната дума и сенатори от Съвета на федерацията президентът говори от около 11 часа българско време. Докато в миналогодишното си послание той акцентира по скоро върху външната политика на Русия и показа на света най-новите руски оръжия, то сега обръща повече внимание на социално-икономическите проблеми.

„Запазване на семейството“- така президентът формулира основната задача пред управлението на страната на фона на тревожните демографски тенденции. Той предложи намаляване на данъците за многодетните семейства, снижаване на лихвите при ипотечните кредити, включително пряко държавно финансиране на част от дълга по ипотеката.

Владимир Путин подчерта, че под чертата на бедност остават 20 милиона души от 140-милионното население на страната. Изтъкна също така сериозните проблеми в здравеопазването и екологията и предложи мерки за решаването им.

Миналата година Владимир Путин отправи годишното си послание непосредствено преди изборите на 18 март, на които спечели четвърти президентски мандат със 76% подкрепа. Тогава той определи като основен свой приоритет грижата за благополучието на хората, а като основна заплаха за страната — изоставането.

Днес той говори на фона на очертаващите се нови европейски и американски санкции срещу Русия, отлива на чуждестранни инвестиции, недоволството от увеличаването на пенсионната възраст и намаляването на доходите, повишаването на ДДС, ускорената инфлация и очаквания скромен годишен икономически растеж от около 1,3 на сто.

Годишното послание към Федералното събрание беше въведено от президента Борис Елцин. За първи път той се обърна към парламента на 24 февруари 1994 г.

Тагове: ; ; ; ; ;