Украинският флот, както пише изданието, вече провежда маневри «в очакване на атака на руските сили в морето», в частност близо до пристанището в Мариупол, недалеко от което в края миналата година Москва арестува 24 моряци, намиращи се в три украински военни кораби.
По време на пребиваването си в Черно море есминецът  Donald Cook ще пусне котва в Одеса, се посочва в статията.
Американският есминец заедно със съюзниците от НАТО и местните партньори на Вашингтон ще проведе «морски операции в сферата на сигурността» за повишаване на стабилността в региона, пише The Military Times, позовавайки се на ВМС на САЩ.
Българското Министерство на отбраната съобщи следното:
Произвол: US есминецът Donald Cook отново в Черно море, Украйна очаквала атака на Русия"
Минен ловец „Цибър” от състава на българските Военноморски сили отплава за поредно участие във Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО. Церемонията по изпращането на екипажа, с командир капитан III ранг Лъчезар Иванов, се проведе днес, 18 февруари, в Пункт за базиране Варна.

Корабите от състава на групата ще посетят градовете Варна (в периода от 22 до 25 февруари) и Констанца, а от 1 до 8 март ще участват в противоминното учение „Посейдон — 2019”. То ще се проведе в пристанище Констанца и морските пространства на Румъния.

Целта на учението е да се затвърди нивото на оперативна съвместимост и подготовката на личния състав при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО по време на плаване в състава на многонационални съединения.

Петя Паликрушева
Източник: https://www.militarytimes.com/news/your-military/2019/02/19/destroyer-donald-cook-sails-into-black-sea-as-russia-tensions-rise/