U.S.-CHICAGO-TRUMP-NATIONAL EMERGENCY DECLARATION-PROTEST

Снимка: XINHUA

    Неколкостотин души протестираха във Вашингтон срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви извънредно положение, за да заобиколи отказа на Конгреса да финансира стена на границата с Мексико, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Демонстрантите носеха табели с надписи «Тръмп покварява конституцията» и «Не щем повече крал».

Конгресът на САЩ отказа да финансира исканата от президента стена и Тръмп си измисли криза, за да обяви извънредно положение, каза 55-годишната адвокатка Алисън Фулц.

«Той се държи като дете, демокрацията не работи така», добави тя.

Протести имаше още в Чикаго и десетки други градове в САЩ, предаде Ройтерс.
Организаторите от неправителствената организация MoveOn.org определиха това обявяване на извънредно положение като узурпиране на правомощия на Конгреса и злоупотреба със служебно положение от страна на Тръмп.

«Не сме съгласни, че обявеното от президента извънредно положение и подкрепяме нашите колеги и приятели имигранти», каза Дарси Реган от организаторите на протеста в Чикаго.
В цялата страна са планирани 250 протестни акции, включително в Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско.

Извънредното положение позволява на президента да ползва бюджета на Пентагона и заделени от Конгреса за други цели пари за строежа на граничната стена, която обеща в предизборната си кампания през 2016 г.

Според Тръмп тази стена е нужна за ограничаване на броя на незаконните имигранти и наркотрафика през южната граница на САЩ.

Опозиционните демократи се надяват, че Конгресът ще гласува резолюция за блокиране на това решение. Няколко щата, сред които Ню Йорк и Калифорния, обявиха намерение да оспорват решението на Тръмп в съда.

Тагове: ; ; ; ; ; ;