Аналитиците от Института за изследване на сигурността в Прага твърдят, че Русия уж подкрепя екстремистки и радикални групировки в страните от Балканския полуостров.
Според тяхната версия, Кремъл въздейства на ситуацията в тези страни с помощта на казаци, рокери, политици и учени.
Такива са изводите в документа, подготвен със съдействието на Американския «Национален фонд в подкрепа на демокрацията  (NED).
Както отбелязвата експертите, много от цитирани в изследването факти са съществено изкривени или въобще не съответстват на действителността.
Според политолози, подобни разсъждения за «руска заплаха» играят ролята на «информационен шум», докато в същото време НАТО стремително увеличава своето влияние на Балканите.
Пражские байки и российские байкеры: как в Чехии обвинили Москву в разжигании экстремизма на Балканах

Авторите на доклада се опитали да открият връзка между Русия и радикални групи в Северна Македония, но са цитирали само противоречиви аргументи.

«Както и в болшинството други страни, доказателства за пряка намеса на руското правителство към разпространение на екстремизма в Македония не са открити», отбелязват аналитиците.

Те се опитали да намерят връзка между проруската партия «Единна Македония», която е за отказ от евроатлантическия курс и да влизането на страната в Евразийския икономически съюза.

По-рано главата на МВнР на Русия Сергей Лавров заяви, че НАТО и ЕС увеличават усилията си по «усвояването» на Балканите.

«Подобни действия водят до по-нататъшна дестабилизация на архитектурата на сигурността в Европа, до ръст на напрежението, до появата на нови разделителни лини», подчерта Лавров.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;