Съветът на управляващата коалиция обсъжда осигуряването на кворума в НС.
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция ще осигури кворума в пленарната зала на Народното събрание след напускането на БСП. Амбицията е да се реализира пълен управленски мандат. Това съобщи БНР.

Това стана ясно от заседанието на Съвета на управляващата коалиция при премиера Бойко Борисов, който продължава и в момента, без участието на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Вчерашните действия на ГЕРБ да върне назад Изборният кодекс и да възстанови преференциите в стария им вид, както и да има нов състав на ЦИК е направено с цел деескалация на напрежението, каза Цветан Цветанов.

«Само и единствено водени от обществения интерес, а не от това да задоволяваме капризите и ултиматумите, които има от страна на БСП.

Авторитарният подход на лидер като Корнелия Нинова не може да бъде начин на поведение за политическа сила ГЕРБ».

Въпреки отсъствието на НФСБ от Съвета Цветанов каза, че се водят разговори с депутати на Валери Симеонов за кворума. Дисциплината обаче ще се затегне и ще се спират командировки в чужбина:

«Това ще доведе до ограничаване възможността на народните представители да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България»,

Цветанов подчерта, че днес е обсъждано и увеличение на бюджетните заплати догодина с още 10%, за да се изпълняват приоритетите на управляващите.

Лидерът на «Атака» Волен Сидеров подчерта, че парламента може да действа и без БСП.

«Ще стане по спретнато и по-делово  в отсъствието на БСП. Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленският мандат», каза той.

Красимир Каракачанов обяви:

«Играят си на варианта иди ми — дойди ми и смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборната кампания за евроизборите или за предстоящите местни избори».

Вчера след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за изборните промени премиерът и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че ще покани на среща коалиционните партньори. Позицията на социалистите да напуснат пленарна зала засега остава непроменена въпреки внесеното в парламента от управляващите искане за законови промени, с които се очаква връщането на досегашния режим за преференциалното гласуване и нов избор на ЦИК.

БСП настоява да бъдат изпълнени и другите ѝ искания за Изборния кодекс.

Тагове: ; ; ; ; ;