Погромите в полския град  Едвабне, в резултат на които е било убито цялото еврейско население, днес във Варшава всячески се опитват да го зачеркнат от историята.

Това сподели известният израелски политически наблюдател Соломон Ман.

Той отбелязва, че полският премиер Матеуш Моравецкий дори се опитал да прекъсне провеждането на форума на Вашеградската група в Йеруалим, защото израелският му колега Бинямин Нетаняху се изказал за тези събития от времето на Втората световна война.

Според експерта, Полша е най-влиятелната страна във Вишеградската група:

«Съдейки по всичко, ако тя продължи да следва същия курс, по какъвто върви Украйна, тя може да има твърде сериозни проблеми».

И Унгария, и Словакия, и Чехия могат да достигнат същите икономически показатели, които има Полша, още повече, че промишлената сфера на Чехия е по-силна, подчертава Ман.

«Полските националисти решиха да се пошегуват със сили, които значително превъзхождат техните възможности. Страхувам се, че за това ще трябва да платят хора, които не са виновни за нищо», подчертава той.

Дълго време за авиновници за погробите в Едвабне се считат немските наказателни отряди, но по-късно става ясно, че ключовата сила в това са били поляците.

 

Тагове: ;