България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят, дали Апостолът е убит от османската власт на 18-ти или 19-ти февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания. Това съобщи Стандарт.

Тази вечер смъртта на Левски почитат в родния му град Карлово. Утре, в 9 часа сутринта в храм «Света Богородица», където Васил Левски е скужил като дякон, ще има света литургия.

По-рано съобщихме:

Неизвестна досега снимка на Васил Левски, с която най-вероятно турците са го издирвали, беше показана днес в Министерството на културата. Тя е открита в националния архив в Истанбул от специалисти от Националния музей „Васил Левски”. Това съобщи БНР.

На гърба на снимката има надпис, обясни Дора Чаушева, директор на музея в Карлово:

«Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си и очите му са големи и пъстри. Почти същото, с малко по-различен бих казала словоред, на 26-и октомври 1872-ра година, в един от разпитите си в Орхание, даскал Иван Лилов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словестно описание пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване».

Османските архиви пазят и документи за съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация. Част от тях в момента се превеждат.

Тагове: ;