Премиерите на Северна Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас, получиха награда на Мюнхенската конференция за сигурност – «Евалд фон Клайст». Те бяха отличени за уреждането на десетилетния спор между Атина и Скопие за името на Македания. Това съобщи Стандарт.

Спорът не беше просто за име, а за идентичност, каза в словото си германският външен министър Хайко Маас и похвали Ципрас и Заев като «истински европейски лидери».

Ципрас призна, че в началото не мислел, че споразумение е възможно, но добави:

«Никога не казвай никога!»

Наградата «Евалд фон Клайст» е основана през 2009 г. и е личности с особени заслуги за решаване на конфликти. Нейните носители досега са Хенри Кисинджър, Хавиер Солана, Хелмут Шмид, Валери Жискар Д’Естен, Йоахим Гаук и Джон Маккейн.

Няма руска намеса за смяна на името на Северна Македония. Това каза в рамките на дискусията македонският премиер Зоран Заев.

«Република Северна Македония иска да увеличи сътрудничеството си с Русия, но членствата в НАТО и Европейския съюз са важни! Държим на сигурността, участваме във военни мисии, мултиетническа държава сме! Да, нашата приятелска страна Русия не беше много щастлива, но не заради нас или Гърция, а заради разширяването на НАТО! Македония няма достатъчно камъни да напада Русия! Македония е мирна държава!».

Заев повтори, че голяма  роля по пътя към подписване на споразумението от  Преспа е оказал и българският премиер Бойко Борисов.

 

Тагове: ; ; ;