Президента на Китай Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според вестник South China Morning Post САЩ и Китай са постигнали «напредък» по време на преговорите в Пекин, но двете страни са се договорили да продължат разговорите през следващата седмица във Вашингтон, тъй като този напредък все още не е достатъчен, за да бъде сложен край на «търговската война».

«Разговорите ще продължат през следващата седмица в същия формат, но на друго място», посочи за изданието официален източник, който отказа да бъде назован.

«Последните два дни в Пекин беше постигнат напредък, който обаче не е достатъчен, за подпечатване на окончателно споразумение.»

В четвъртък и петък китайският вицепремиер Лю Хъ се срещна с американските си колеги — търговския представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин. Мнучин съобщи, че той и Лайтхайзър са провели «продуктивни срещи с вицепремиера на Китай Лю Хъ”.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин потвърди, че преговорите ще продължат през следващата седмица във Вашингтон.

Говорейки пред китайска държавна медия, Си Цзинпин изрази надежда, че САЩ и Китай могат да засилят комуникацията между двете държави и да постигнат взаимноизгодно споразумение.

«По време на тазседмичните търговски преговори беше постигнат нов прогрес по редица важни въпроси, като ние желаем да разрешим икономически и търговски спорове със САЩ посредством съвместно сътрудничество», отбеляза той след срещата си в петък с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и с финансовия министър Стивън Мнучин.

От своя страна Лайтхайзър и Мнучин също отбелязаха, че двете страни са постигнали нов прогрес по време на последните търговски разговори.

Те обаче допълниха, че все още предстои да бъде свършена много работа.

Тагове: ; ; ;