15 февруари 2019-Нюз Фронт.
След като стана плацдарм за американски ракетни системи, Румъния едва ли се чувства като „зад каменна стена“. Всъщност безпомощната от военна гледна точка страна сега се превърна в мишена за руските системи за отбрана. Така смята военният анализатор Александр Хроленко, който описва ситуацията си в материал за «Sputnik.Moldova». 

Румъния вече се обяви  срещу разполагането на американски ядрени ракети в Европа, скромно заявявайки, че разполагането на атомно ракетно въоръжение в Европа е „определено лоша идея» 

 

Румъния, която по своята военна мощ заема 40-то място в световната класация, трудно може да бъде наречена силно звено на Северноатлантическия алианс.
Според Александър  Хроленко компактните държави, като балтийските държави или самата Румъния, имат съвсем конкретни цели за НАТО — те са щит за „старшите партньори“ в НАТО и перспективите им никак не са за завиждане в случай на война.
Проблемът се състои също и в това, че при подобен развой на събитията, това би се отразило и на съседните държави, смята експертът.
И тук е моментът да отбележим, че една от тези съседни държави е нашата. 
Друга страна в същата ситуация е Молдова, а една от ракетните бази на САЩ в Румъния се намира на по-малко от 400 километра от молдовската граница.
«Разполагането на американски ракетни системи в компактната Румъния автоматично прави тази страна безпомощна мишена за руска ответен удар», -отбелязва експертът, добавяйки, че на този фон в съседна Молдова също наблюдават американските военно-политически пируети с голямо безпокойство.

Въпросът е, че и ние трябва да се замислим над ситуацията, имайки предвид колко военни бази на САЩ има на територията на страната ни.
Това, че България по стечение на обстоятелствата се явява не просто член, а геостратегически заложник на алианса, без съгласието и волята на народа не означава, че трябва да остава в НАТО само защото някой някога е подписал предателски договор за членство. От примера на Доналд Тръмп, който си позволява да нарушава всякакви договори и да излиза в едностранен ред от тях, би трябвало да видим, че така може. И няма договори «до живот», освен кръвните и духовните, каквито например съществуват между България и Русия.
Просто се изисква трезва и обективна оценка на геополитическата ситуация в света, политическа воля и мъжество за вземане на достойни решение, които да съответсват на националните ни интереси.
Ася Иванова-Зуан

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;