«Нашествие» на американски «експерти» у нас: Ще се борят срещу фалшивите новини на Русия за НАТО»

НАТО - фалшивите новини - дискусия

Снимка: БТА

София, 15 февруари /БТА/
За НАТО справянето с проблема с фалшивите новини е свързано със стратегически стъпки, внимателен стратегически подход, за да сме сигурни, че не губим равновесие, заяви Стивън Меринджър, ръководител на отдела «Комуникационни дейности» в дирекцията «Публична дипломация» на НАТО. Това съобщи БТА.

 

Експертът участва в дискусия за разбирането на Алианса за фалшивите новини и средствата за справяне с проблема в Централния военен клуб.

По повод на 15-ата годишнина от членството на България в НАТО и 70-ата годишнина на Алианса тази година Дипломатическият институт към министъра на външните работи инициира цикъл от публични дискусии с участието на представители на пакта.

Едно от големите предизвикателства пред нас по отношение на дезинформацията и фалшивите новини е, че «противниците на мира и сигурността» могат да направят каквото поискат и никой не им търси отговорност.

НАТО няма тази гъвкавост, ние трябва да поддържаме стандартите си, заяви Стивън Меринджър.

Те имат огромни ресурси, огромни пари и много хора, които работят по дезинформиране в социалните мрежи.

Ние не отговаряме на всичко, не се ангажираме в битка «туит за туит», това няма да ни помогне, а и ако играем същата игра, това не би било добре за НАТО, коментира експертът.

Предприемаме наистина стратегически стъпки, посочи Меринджър и добави, че има такава секция на сайта на Алианса за изясняване на фактите, в която буквално се взимат съответните фалшиви новини или лъжите, които се публикуват в социалните медии, и се посочва — «това е казаното», а това е истинската информация и фактът, че казаното не отговаря на истината.

Борим се срещу фалшивите новини с факти, каза Меринджър, който даде различни примери.

Меринджър отговори и на въпрос от публиката за сравнително новото явление, познато като «deepfake» — техника за синтезиране на човешки образ, базирана върху изкуствен интелект, която произвежда фалшиви видеоматериали на хора, извършващи действия, които всъщност изобщо не са се случвали.

Те ще бъдат голям проблем и носят огромни потенциални рискове, коментира експертът. Сега с точните технически средства те са лесни за идентифициране, но в бъдеще технологията ще се развие така, че дори аналитичните инструменти няма да могат да посочат кое е фалшиво и кое — реално.

В началото на изложението си Стивън Меринджър, който години наред е работил като журналист и продуцент за американските телевизии NBC, ABC и FOX, разказа как преди десетина години генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер коментирал, че по отношение на комуникациите НАТО все още е в каменната ера, без възможности да се представи дейността на организацията и с много слабо присъствие в световната мрежа.

Днес с гордост заявяваме, че повече хора споделят и се свързват с НАТО от когато и да било, защото използваме новите средства за комуникация, уверявайки се, че излъчваме на «верните канали» и говорим на «верния език», и нямам предвид френски, английски или български, каза Меринджър.

Оглавяваният от него отдел управлява цялостната дигитална визия на Алианса. Работата ни е да вземем често сложните, понякога скучни политически дейности, език, решения и политики на НАТО, и да ги преведем в съдържание, което обикновената публика да може да приеме и разбере.

Да направим НАТО по-достъпна, да покажем прозрачността на организацията за операциите и дейностите й, посочи експертът.

Коментари:

Зареждане ...