Във Венецуела се подготвя провокация с жертви като оправдание за силова акция отвън. Това заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.

    «Под прикритието на хуманитарен конвой се подготвя провокация, включително с жертви, каза Захарова. И целта е тя да послужи като предлог за силова акция отвън. Всички трябва ясно да разбират това.»

По думите й, «организаторите май са се излъгали и в това».

«Възможността за военна интервенция просто е червена линия за цяла Латинска Америка и, общо взето, за цялата световна общност, която се смята за цивилизована», изтъкна говорителката.

Москва смята за необходимо държавите «да се въздържат от стъпки и изявления, способни да провокират ескалация на напрежението във Венецуела, по-специално от всякакви призиви към въоръжените сили на Венецуела, криещи риска те да се включат във вътрешното гражданско противопоставяне».

«Повтаряме неуморно: задача на международната общност е да съдейства за постигане на разбирателство между различните политически сили във Венецуела», добави Захарова.

Междувременно «форсираното изграждане на успоредни държавни структури (във Венецуела) не носи видим резултат, броят на участниците в антиправителствените протести не достига набелязаните мащаби» и вътрешната опозиция не успява да се обедини, отбеляза говорителката на руското външно министерство.

Тагове: ; ; ; ; ; ;