Иранският президент Хасан Рохани обеща днес да отмъсти на «групата наемници», която уби вчера 27 членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

«Ние със сигурност ще накараме тази група наемници да си плати за пролятата кръв на нашите мъченици», заяви Рохани, цитиран от иранската агенция ИРНА.

Вчерашната атака в провинция Систан и Белуджистан бе една от най-кървавите срещу елитните части на иранската армия, отбелязва Франс прес.

Техеран обвинява САЩ, Израел и Саудитска Арабия, че подкрепят терористични и сепаратистки организации на иранска територия.

«Коренът на тероризма в региона са Съединените щати, ционистите (Израел — бел. на АФП) и някои петролни държави, които го финансират», посочи Рохани в изявление, направено преди да отпътува за руския град Сочи за среща по въпросите на Сирия с президентите на Русия и Турция.

Отговорност за нападението срещу гвардейците пое джихадистката групировка «Джаиш ал Адъл», която действа предимно от територията на Пакистан и която Техеран разглежда като терористична организация. При предишни нападения на екстремисти Иран нанасяше ракетни удари на територията на Ирак и Сирия, припомня Асошиейтед прес.

В контекста на нападението президентът Рохани призова съседните на Иран държави да проявят отговорност и да не позволяват на терористите да използват територията им за подготовка на нападения срещу ислямската република.

«Ако тези страни не могат да спрат терористите, ние си запазваме правото да действаме», подчерта Рохани./Божидар Захариев/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;