Докато беше премиер на Италия, Матео Ренци често влизаше в сблъсъци с германския канцлер Ангела Меркел по различни въпроси — от фискалната дисциплина до миграцията. В новата си книга, която излиза на пазара днес, обаче той твърди, че Меркел трябва да бъде председател на Европейския съвет, пише британският в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА. Това съобщи БНР.

В книгата си „По друг път: Идеи за утрешна Италия“ Ренци хвали Меркел като най-подходяща за приемник на полския политик Доналд Туск.

Освен това той смята, че канцлерката би трябва също да поеме ръководството и на европейската дипломация, след като досегашните върховни представители на ЕС по външната политика не са били „на висотата на очакванията и на ролята, която би трябвало да играе Европа“.

В Берлин се правят различни предположения за бъдещето на Меркел след изтичане на мандата й като канцлер в края на 2021 г., но се очаква тя по-скоро да се оттегли от политиката, отколкото да се стреми към нова роля в Брюксел.

В книгата си Ренци се изказва критично за настоящия ръководител на европейската дипломация — италианката Федерика Могерини, за чието назначаване през 2014 г. той лично спомогна.

Влиянието й върху европейската външна политика за съжаление е близко до нулата по почти всички важни теми, отбелязва бившият премиер и казва, че отчасти се чувства отговорен.

Ренци (44 г.) хвали и френския президент (с когото го сравняват заради младостта и централизирания им политически стил), изтъквайки, че Еманюел Макрон (42 г.) ще е най-важният глас, когато се решава кой да поеме най-важните постове в следващия състав на Европейската комисия.

„Според мен Еманюел Макрон ще играе решаваща роля в сложния европейски институционален пъзел. Днес Макрон е най-силният лидер, с когото Европа може да се похвали, и думата му ще бъде ключова при всички важни назначения“, пише Ренци.

Матео Ренци днес е сенатор, но при идването си на власт през 2014 г. беше най-младият премиер на Италия в историята й.

Тагове: ; ; ; ; ;