Президентите на Русия, Турция и Иран се събират днес в Сочи в търсене на компромис по спорните въпроси, свързани с бъдещето на Сирия. Това съобщи БНР.

Предвидени са преговори между министрите на външните работи на трите държави, както и отделни срещи на Владимир Путин с Реджеп Ердоган и Хасан Рохани.

Основният въпрос, който ще се обсъжда е как да бъдат избегнати дестабилизацията и хаосът след очакваното напролет изтегляне на американските войски от Сирия. Това каза в навечерието на срещата руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин.

Кюрдските сили са готови да предадат град Манбидж и района на изток от река Ефрат на сирийското правителство, след като американците го напуснат. Този сценарий устройва Москва, но не и Анкара.

Турция настоява да установи контрол над пограничния район чрез подопечните й части на сирийската въоръжена опозиция. Друг спорен момент е бъдещето на провинция Идлиб. През септември миналата година Владимир Путин спря подготвяната от Дамаск военна офанзива, а Реджеп Ердоган се ангажира да прочисти района от радикалните елементи. Според Русия обаче и в момента по-голямата част от провинцията остава под контрола на групировката „Хаят Тахрир аш Шам“. От тази гледна точка евентуална настъпателна операция срещу Идлиб на сирийските правителствени сили с подкрепата на руснаците не се изключва.

Тагове: ; ; ; ;