Британският премиер Тереза Мей е изправена пред пореден бунт в нейната Консервативна партия след като евроскептиците заплашиха, че няма да подкрепят внесеното за гласуване в парламента от правителството предложение за следващите стъпки в процеса на Брекзит. Това съобщи БНР.

Недоволство назрява и в опозиционната Лейбъристка партия, в която депутати заплашиха с оставки, ако лидерът Джеръми Корбин не подкрепи втори референдум.

Ако евроскептиците гласуват против или дори се въздържат, Мей може да претърпи поражение при вота.

Евроскептиците не харесват текста на предложението, защото се споменава избягване на Брекзит без сделка, а това, според  тях, ще лиши британските преговарящи в Брюксел от необходимите лостове за оказване на влияние в преговорния процес.

Иначе ще бъдат внесени за гласуване и няколко поправки засягащи алтернативни планове.

Една от тях е на Шотландската национална партия, призоваваща правителството да приеме закон, с който да бъде спрян процеса на Брекзит.

Друга е на лейбъристите за принуждаване на правителството да се върне в парламента до края на месеца и да подложи на гласуване неговия план за Брекзит, а не да „бави топката“ и да отлага гласуването в последния момент.

Лейбъристката партия обаче има друг сериозен проблем. Възможно е десет от членовете на кабинета в сянка да подадат оставки, ако лидерът Джеръми Корбин не подкрепи втори референдум.

Те настояват Корбин да вземе решение в срок от две седмици. Корбин има големи проблеми в намирането на баланс между фракциите в партията на фона на бързо наближаващата дата за Брекзит — 29 март.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;