14 февруари- Денят на Свети Кирил Славянобългарски – Покровителя на Европа

14 февруари 2019-Нюз Фронт.

За поредна година в Двор на Кирилицата, в Първопрестолна Плиска, на 14 февруари ще отбележим деня на Успението на Равноапостолен Свети Кирил Славянобългарски – Покровителя на Европа. 
Тази година се навършват 1150 години от неговото Успение.

 


Поканени са посланици и висши дипломати, в чиито държави официална писменост е азбуката създадена в България от българи!

Всички българи, които чувстват с душата си, смисъла и отгорността на тази титла, могат да отидат на празника и да заведат децата си.

Тази възможност ни предоставя съвременият будител,както го наричат някои Карен Алексанян— гордост на два народа.

 

Урокът по родолюбие, който създателят на «Двор на Кирилицата» Карен Алексанян разказва с делата си е, че имаме с какво да се гордеем, и какво да почитаме.

Единственият в света паметник на просветителското дело на светите братя Кирил и Методий, овековичил Кирилицата, днес продължава будителската мисия.

Създаването на » Дворът на Кирилицата» вдъхва нов живот не само в Първопрестолна Плиска, но и дава надежда за възраждането на българския дух. А именно днес имаме огромна необходимост от това.

» Дворът на Кирилицата» напомня кои сме и какво наследство са оставили предците ни, за да не се изгубим в суетата на чужди псевдо-ценности.

На 14 февруари, наложено звучи чуждият католически празник » Свети Валентин», който незабелязано се промъква в културата ни.

Но всъщност на 14 февруари ние почитаме успението на Свети Кирил- един от братята на които дължим Азбуката си. И е редно децата ни да знаят това.

 

 

Начало на тържествата в 14:30 часа

14:30 часа- Освещаване на паметника Свети Свети Кирил и Методий и поднасяне на венци

14:45 часа- Музикални изпълнения и рецитал

15:00 часа –Беседа „България- Родината на Кирилицата” от проф. Анчо Калоянов

ВХОД СВОБОДЕН ЗА СЪБИТИЕТО!!!

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...