Разузнавателният комитет към Сената на САЩ официално завърши 2-годишното разследване за «намесата» на Русия в президентските избори през 2016 г.

Сенаторът Ричард Бер, председател на комитета, подчерта, че по време на разследването не е бил открит никакъв сговор между компаниите на Тръмп и руските власти.

До аналогичен извод стигнаха и конгресмените от Палатата на представителите, които още миналата година завършиха своето собствено разследване по Рашагейт.

Но тогава демократите отказаха да се съгласят с позицията на болшинстовто и след ноемврийските избори възобновиха същото разследване.

Сега се наложи сенаторите-демократи неохотно да признаят общата позиция на разузнавателния комитет към Сената.

Той вече успя да разпита почти всички свидетели по делото.

Както отбеляза Бер, вече не е останал никой за разпит, който да даде показания, а следи от сговор така и не са били открити.

Либералната публика преживя траурен ден: сега няма да могат да обвинят републиканците в лицемерие, защото демократите бяха принудени да подкрепят позицията им.

Всички надежди на опонентите на Тръмп остават върху разследването на Робърт Мълър, което по принцип може да продължи до юли.

А окончателният доклад на Сената не бива да се очаква по-рано от есента.

Екипът на Мълър похарчи за почти две години 30 милиона долара, за да изпрати група хора в затвора за такива «страшни» престъпления, като незарегистриран лобизъм в полза на Турция и Украйна, неплащане на данъци преди десет години и процесуални нарушения.

В същото време около ФБР се разгоря още един истински скандал.

Сътрудниците от бюрото се наложи да публикуват кореспонденцията на Джеймс Коми и юристите на Хилъри Клинтън от октомври 2016 година.

Както се оказа, ФБР е предложило историята да бъде заметена и от съобщенията на Клинтън да бъде свален конфиденциалният статус в замяна на засилване ролята на бюрото след очакваната победа на Клинтън на изборите.

В частност, Коми помолил Клинтън да увеличи броя на задграничните сътрудници на ФБР и да разшири техните пълномощия.

Както обикновено, никакво разследавне по този повод не се планира.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;