Пътниците очакват информация за полетите на летище Брюксел в Белгия, сряда, 13 февруари 2019 г.
Снимка: БТА

Националната стачка в Брюксел отмени полетите между България и Белгия. Протестът е свързан с провала на преговорите за повишаване на заплатите в центъра на ЕС. Това съобщи БНР.

Общата стачка в Белгия днес парализира напълно въздушния транспорт, на забавени обороти са държавната администрация, общественият транспорт, пощите, училищата и болниците, събирането на отпадъците, както и компаниите и търговските центрове, предаде Франс прес.

Двама синдикалисти бяха леко ранени, след като водач на автомобил даде газ срещу стачен пост в Гент.

Цялото въздушно пространство на Белгия е затворено от снощи за 24 часа, след като авиодиспечерската служба съобщи още вчера, че няма да бъдат разрешени никакви заминаващи и пристигащи полети, тъй като не може да се предвиди колко служители ще се явят на работа. Във въздушното пространство не са разрешени никакви полети под 8000 метра, контролирани от белгийския авиодиспечерски оператор. Полетите над 8000 се управляват от друг контролен център, в холандския град Маастрихт.

Правителствените, военните и спешните полети са разрешени.

Силно нарушено е разписанието на обществения транспорт, особено в Брюксел, където някои линии са спрени.

Националната компания на белгийските железници Ес Ен Се Бе (SNCB) обяви отмяната или промяна на разписанието на много влакове, но половината композиции тази сутрин се движеха поради въведеното минимално обслужване. Международните линии почти не са засегнати, както и движението по автомагистралите, въпреки стачните блокади за филтриране на трафика на някои места.

Стачката ще се отрази на срещата на министрите на отбраната от 29-те страни от НАТО днес и утре в Брюксел, тъй като някои от участниците може да пропуснат началото на заседанията.

В металургичните и текстилните предприятия стачната мобилизация е невиждано голяма според браншовите синдикати.

Стачният призив на трите големи профсъюза в страната се отнася до всички сектори, както частни, така и обществени, в цялата страна. Синдикатите настояват за увеличение на заплатите, на надбавките и пенсиите, както и по-добри условия в годините преди пенсиониране.

Последната обща стачка в Белгия беше през декември 2014 година.

Тагове: ; ; ;