Снимка: БГНЕС

Въвеждането на нови санкции срещу Русия заради делото „Скрипал“ е неоправдана стъпка, която допълнително ще влоши двустранните отношения и атмосферата на световната арена. Това съобщи БНР.

Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

Майк Помпейо обяви намерението на Вашингтон да въведе санкции срещу Русия заради отравянето през март миналата година в британския град Солсбъри на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Великобритания обвинява за престъплението двама агенти на руското военно разузнаване.

Според Москва появилите се в града по време на отравянето руски граждани Руслан Боширов и Александър Петров нямат нищо общо със службите.

Съвместно журналистическо разследване на британското издание Bellingcat и руското Insider обаче завърши с констатацията, че истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чипига, а това на Александър Петров — Александър Мишкин. В разследването се твърди, че Чипига е полковник от разузнаването, а Мишкин — военен лекар.

Ще припомня, че първият пакет американски санкции по случая „Скрипал“ беше въведен през август 2018г.

Вторият се очакваше през ноември, но приемането му беше отложено.

Тагове: ; ; ; ; ;