13 февруари 2019-Нюз Фронт.

До 2025 година САЩ планират да разположат в Япония голям радар за ракетна отбрана ( ПРО) в допълнение към радара на Хаваите, чието инсталиране се планира да бъде завършено през 2023 година.

Новият американски радар ще обменя информация със силите за самоотбрана на Япония и представлява радиолокационна станция с милиметров диапазон с усилена п обхват на проникване и откриване, както и функция за определяне на местоположението и точното проследяване на движещите се цели.

Ще успеят ли САЩ да реализират своите планове? Как и на какво ще повлияе поставянето на този радар?

Първо, отношенията, които се развиват между САЩ и Япония, не могат да се нарекат гладки, Япония зависи САЩ, а те от своя страна проявяват снизходителност.
Когато САЩ настояват за нещо, Япония не намира сили да откаже.
Разбира се, Япония може да проявява непокорство понякога, но в крайна сметка все пак се подчинява на волята на Америка.

 

Японските медии и населението на страната са загрижени за исканията на Съединените щати да разрешат разполагането на радарната станция, те се опасяват, че ако такова голямо и мощно военно съоръжение се намира в тяхната страна, Япония може да се превърне в основна мишена за Русия и Китай.

Именно тези вълнения на народа японското правителство представи пред Съединените щати като коз по време на преговорите, опитвайки се да повиши цената на своето съгласие по такъв начин.
Въпреки че в действителност, ако трябва да сме честни японското правителство би се радвало да стане домакин на такъв радар.

 

В крайна сметка най-вече Япония се страхува от безконтролните ядрени оръжия и балистични ракети на Северна Корея, а такъв голям и мощен радар ще бъде отлично средство за ранно предупреждение за страната.

Обхватът на радара позволява не само на САЩ, но и на Япония да наблюдават действията на Русия, Китай, Северна Корея и Иран.

Второ, Япония вече е част от глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ, които разположиха две големи радио-локационни системи с фазирана решетка в Аомори (2003) и Kютанго (2013).

Обхватът на откриване на балистични ракети от тези радари е около 5000 километра, което означава, че Япония вече е станала част от глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ.

Сега министър-председателят на Япония настоява за сближаване с армията на САЩ на ниво оперативно командване в космическата, електромагнитната и интернет сфери. Разполагането на голяма радио-локационна станция за ранно предупреждение е включено във всички тези три области, засягайки космоса, интернет и електромагнитните технологии. Накратко, предложението на САЩ към Япония освен изкушавщо, идва в много нужен момент (за САЩ) и  едновременно с това пасва на стратегията за военно развитие, която следва Абе.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;