Гледната точка на обикновените жители на Молдова много прилича на тази на обикновените украинци: те искат страната им да се съюзява с подходящи държави, разбирайки важността на партньорството с Русия, но влиянието на Запада и контролираните от него елити не отчитат гласа на народа.

Това на 12 февруари сподели представителят на Партията на социалистите на Молдова Владимир Букарски в интервю за «ПолитНавигатор».

Според него, трудно е да се оспори това, че Русия е главен пазар за молдовската продукция, а това означава, че сътрудничеството с Москва е необходимо.

Народът отчита този аспект, но той бива игнориран от прозападната власт в Молдова, подчертава социалистът.

Веднага щом приключат парламентарните избори в Молдова, американското посолство  ще влезе в действие, изисквайки от всички прозападни сили да се обединят:
«Те ще започнат да уговарят всички сили, които са за евроинтеграция, да формират нова прозападна коалиция».

Читайте также: Молдавские евроинтеграторы смирились с поражением и готовят план «Б» против социалистов

В същото време той не изключва, че победата на Партията на социалистите може да завърши с цветна революция, още повече, че Молдова е била в подобна ситуация.

«Това вече го гледаме няколко пъти. За първи път — събитията в края на 80-те и началото на 90-те години.

След това бурните протести на Юрий Рошки (екс-глава на Християн-демократическата народна партия,  който е за присъединяването на Молдова към Румъния).

След това имаше протести срещу преговорите за плана на Козак с ПМР (представител на президента на Русия по търговско-икономическите връзки с Молдова).

Успяха да попречат на подписването на това споразуминие.

И небезизвестните събития от 7 април 2009 година, когато разгромиха президентския дворец, разгромиха парламента и запалиха декларацията за независимостта на Молдова», сподели Букарски.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;