Според Финландия Русия трябва да запази членството си в Съвета на Европа. Това заяви днес финландският външен министър Тимо Сойни на пресконференция след преговори с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС. Това съобки БТА.

«Русия е европейска страна, затова е от значение да бъде запазено членството на Русия» в Съвета на Европа, каза той.

«От ноември м. г. Финландия е председател в Комитета на министрите на Съвета на Европа и обсъдихме подробно дълбоката криза в тази организация», посочи Лавров.

«Признателни сме за усилията на финландските колеги за излизане от тази ситуация. От своя страна потвърдихме, че ще сме готови за сътрудничество с оглед да бъдат възстановени справедливостта и законността в цялата тази история», допълни той.

Финландия като страна председател не може самостоятелно да реши въпроса — в случая е от значение готовността за компромис, необходими са политически процеси, подчерта Сойни.

Русия вече трета година отказва да изпрати делегация за участие в заседанията на ПАСЕ, защото правилникът на асамблеята все още дава възможност националните делегации да бъдат лишавани от ключови пълномощия. Точно това се случи с руските депутати и сенатори през 2014-2015 г., посочва агенцията.

Руската делегация в ПАСЕ през април 2014 г. бе лишена от право на глас заради събитията в Украйна и анексията на Крим.

В отговор Русия отказа да работи при такива условия, по-късно отказа и да изпраща ежегодните заявки за потвърждаване на своите пълномощия.

През октомври м.г. генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че правата на Русия на представителство в уставните органи на СЕ (Комитета на министрите и ПАСЕ) могат да бъдат прекратени от юни 2019 г. за системно неплащане на членски внос.

Тагове: ; ; ; ; ;