Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази вчера готовността си да посредничи за решаването на кризата във Венецуела. Той заяви това на среща с венецуелския външен министър Хорхе Ареаса в Ню Йорк, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Гутериш се срещна с Ареаса по молба на Каракас на фона на продължаващата политическа криза между президента Николас Мадуро и лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

  «Генералният секретар отново предложи да стане посредник между двете страни с цел провеждането на сериозни преговори, които да помогнат на Венецуела да излезе от сегашното положение», каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Гутериш иска да получи съгласието и на двете страни, преди да премине към действие.

Според дипломати от ООН правителството на Николас Мадуро е готово за преговори, но все още не е ясна позицията на Хуан Гуайдо, отбелязва АФП.

Председателят на венецуелския парламент Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела на 23 януари и бе признат от около 50 страни по света, сред които и Съединените щати.

Вашингтон предложи на Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция с призив към правителството на Мадуро да улесни получаването на международна хуманитарна помощ за венецуелския народ и да поеме ангажимент за произвеждане на нови президентски избори.

Текстът бе отхвърлен от Русия, един от съюзниците на Мадуро редом с Китай, Турция и Иран.

Венецуела преживява изключително тежка икономическа криза, белязана от хиперинфлация и недостиг на лекарства и други продукти от първа необходимост. Според ООН 2,3 милиона венецуелци са напуснали страната от 2015 г.

Тагове: ; ; ; ; ;