Вашингтон направи на Варшава поредно «предложение, на което не бива да се отказва».

Изданието «Rzeczpospolita» във вторник, 12 февруари, позовавайки се на източни от дипломатическите кръгове, съобщава, че полските власти са получили твърде нееднозначно предложение от «задокеанските си партньори».

Варшава собственоръчно е поставила кръст на сътрудничеството си с Китай и Иран.

В замяна Вашингтон любезно ще предостави на Полша превъзходни мишени за руските отранителни системи — американски военни бази.

Изданието подчертава, че за страната това предложение е предизвикателство, отчитайки плановете на Варшава да получи китайски инвестиции за инфраструктурни проекти.

МВнР на Полша дълго време се опитваше да не се намесва в конфликта с Иран, а във Вашингтон дори не скриват, че действията на САЩ във Варшава са насочени за засилване на натиска над Техеран.

Читайте также: Помпео собрался лично упрашивать европейцев «сопротивляться России»

С това «светлите переспективи» не свършват, защото, ако Варшава продължи да върви на каишката на Вашингтон, ще постави под заплаха отношенията си с Германия, Франция и други страни от ЕС, които тъкмо започнаха да се съвземат след скандала с полската съдебна реформа.

И за «награда» за целия този спектър от проблеми Полша ще получи нови американски военни бази.

«САЩ работят над подобряване на предложението за разширяване на своето военно присъствие», споделя събеседник за изданието.

По този начин, освен удара по икономиката и външната политика, Варшава ще получи още и допълнителна възможност да се превърне в мишена за руските отбранителни системи, които, както неееднократно заявяват от Москва, са нацелени по обекти, носещи потенциална заплаха за Русия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;