На 9 февруари 1943 година немците разстрелват Олег Кошевой -член на щаба на «Млада гвардия».

От издавателствата в подземията на 16-годишния комисар му побелява косата.

На 9 февруари в гората около село Ровенка на екзекутирани 5 младогвардейци.

През януари немците хвърили 71 нелегални  в дупка в мина Номер 5.

Член на нелегалната комсомолска организация «Млада гвардия» от ноември 1942 година. Дълго време (главно благодарение на романа „Млада гвардия” на А. А. Фадеев) се смята за неин комисар. Член на Комсомола от 1942 година.

През януари 1943 г. организацията е разкрита от германската служба за сигурност.

От протокола от разпита на Ото-Август Древиц, служител в жандармерията в град Ровенка :

„В края на януари 1943 г. получих заповед от заместник-командира на дивизията на жандармерията Фром да се подготвим за екзекуцията на арестуваните съветски граждани. В двора видях полицаи, които охраняваха девет от арестуваните, сред които беше и идентифицираният Олег Кошевой. Ние, водени от Фром, отведохме осъдените на смърт на мястото на екзекуцията в градския парк в Ровенка.

Разположихме затворниците на ръба на една голяма дупка, предварително изкопана в парка, и застреляхме всички по заповед на Фром. Тогава забелязах, че Кошевой е все още жив, само беше ранен, аз се приближих до него и го застрелих право в главата. Когато застрелях Кошевой, се върнах с другите жандармери, които участваха в екзекуцията, обратно в казармата. Няколко полицаи бяха изпратени на мястото на екзекуцията, за да погребат труповете. «

Тагове: ; ; ;