11 февруари 2019-Нюз Фронт.

Британският таблоид Sunday Express твърди, че разузнавателните служби на Великобритания, САЩ и Израел в навечерието на Нова година са провели съвместна тайна операция по прехвърлянето на 47-годишен ядрен физик от Иран, за да го доставят в САЩ.

 

Според сведенията с които разполага изданието, тайно извозеният на Запад експерт, не само разполага с информация за ядрената програма на Техеран, но също така е бил причастен към убийството на известния ирански ядрен физик Мустафа Ахмади Рошан.

Източници твърдят, че решението за евакуиране на агента на западните разузнавателни служби от Иран е взето през октомври миналата година заради заплахата от разкриването му.

През декември агентите на Мосад успяват да изведат ученият от Иран, след което го скриват сред група бежанци, за да не се набива на очи, а по-късно го изпращат във Великобритания, през Ла-Манша в лодка с нелегални мигранти.

По време на проведените «беседи» ученият предава на агентите от британското и американско разузнаване важни данни свързани с обезателствата на Иран по Съвместният всеобхващащ план за действия(СВПД). След общуване с представителите на  МИ-6 и ЦРУ ученият е бил изпратен в САЩ.

От изтеклата информация става ясно, че ученият е разказал, че на 240 км от иранския град Кум са разположени две ядрени предприятия, способни да произвеждат не само енергия, но и атомни боеглави, и тези центрове са резервен вариант в случай на срив на иранската ядрена сделка.

Припомняме, че през ноември миналата година Държавният департамент на САЩ обвини Иран в тестване на ракети, способни да носят ядрени снаряди. В отговор Техеран увери, че ракетната програма е насочена на отбрана и не нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;